top of page
Ieškoti
  • Writer's pictureIP valdymas

TOP 3 problemos Projektavimo etape

Projektavimas - viena svarbiausių statybos srities veiklų, kurios tikslas parengti statinio projektą. Šiame projekte turi atsispindėti ne tik statybos metu planuojamas gauti rezultatas - konkretus statinys, tačiau turi būti nustatyta ir visa gausybė techninių parametrų (nuo armatūros išdėstymo betono konstrukcijose iki montuojamų langų parametrų).


Taigi, su kokiomis problemomis susiduriama Projektavimo etape ir kaip tokias situacijas suvaldyti?

 

1. PROBLEMA. Parengtas ne pilnos apimties projektas.


Tai ypač aktualu individualių gyvenamųjų namų projektavimo atveju, kada rengiamas Techninis Darbo Projektas (projektavimas vykdomas vienu etapu) ir jame galima rasti tik labai bendrus, netikslius sprendinius, be kurių projektuotojai ar statytojas negalės gauti statybos leidimo.


Netikslūs, bendri sprendiniai nesudaro sąlygų Rangovams tiksliai įsivertinti darbų apimties ir Užsakovams pateikti adekvačių pasiūlymų. Užsakovai ir statybos prižiūrėtojai praranda galimybę tiksliai įvertinti atliekamų statybos darbų kokybę bei naudojamų medžiagų tinkamumą. Ir visa tai labai greitai gali pavirsti ginčais su Rangovais, statybos sąmatos išsipūtimu ir nekokybiškai atliktais statybos darbais.


Norint užkirsti tam kelią, rekomenduojame atkreipti dėmesį, kokios pagrindinės dalys turi sudaryti statinio projektą (daugiau pritaikyta individualiam gyvenamajam namui) bei kas turi būti nurodyta kiekvienoje iš jų, ir to reikalauti iš projektuotojų:

a) Bendroji dalis

b) Sklypo sutvarkymo dalis

c) Architektūrinė dalis

d) Konstrukcijų dalis

e) Vandentiekio ir Nuotekų šalinimo dalis

f) Šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo dalis

g) Elektrotechnikos dalis

h) Elektroninių ryšių dalis

i) Apsauginės, gaisrinės signalizacijos dalis

j) Statybos skaičiuojamosios kainos nustatymo dalis


Detaliai, kokios turi ir gali būti statinio projekto sudedamosios dalys yra reglamentuojama poįstatiminiais aktais. Šiuo atveju detalesnę informaciją dėl projekto dalių galite rasti STR "Statinio projektavimas, projekto ekspertizė".

 

2. PROBLEMA. Projektą rengia Nekompetetingi specialistai.


Svarbu suprasti, kad Projektavimas yra sudėtinga intelektuoli veikla ir geri specialistai šioje rinkoje nedirba už mažiausią atlygį. Todėl renkantis projektuotoją rekomenduojame pamiršti mažiausios kainos kriterijų ir rinktis Jūsų projektui dėmesį skirsiančius ir savo veiklą išmanančius specialistus.


Kodėl rizikinga rinktis pigiausius specialistus?


Jau nekalbant apie tai, kad neypatingų (daugiau kaip 80 m2) ir ypatingų (daugiau kaip 2.000 m2) statinių projektavimo atvejais projektuotojai privalo turėti kvalifikaciją patvirtinančius atestatus (detalesnę informaciją apie Kvalifikacijos atestatus galite rasti ČIA), kvalifikacijos atestatai savaime negarantuoja, kad Jūsų projektą rengiantys specialistai nepadarys klaidų, dėl kurių vėliau Jums gali tekti gerokai paploninti piniginę.


Dažnai projektuose pasitaikančios klaidos:

a) Projekte nepateikti darbų kiekių žiniaraščiai - arba jie pateikti ne visiems statybos darbams, dėl ko Užsakovas negali tiksliai žinoti statybos kainos ir dėl to gali kilti ginčai su Rangovais statybos metu.

b) Projekte pateikti darbų kiekių žiniaraščiai yra netikslūs - kiekiai paskaičiuoti klaidingai. Dėl ko Rangovai pateikia netikslius paskaičiavimus ir tampa sudėtinga nustatyti ir suplanuoti statybos biudžetą bei, priklausomai nuo Rangos sutarčių, atsiskaityti dėl atliktų statybos darbų.

c) Projekte trūksta sprendinių - nepateikiami konstrukciniai sprendiniai, brėžiniai, reikalingi mazgai, neįvertinami inžinerinių sistemų sprendiniai ir kt. Dėl ko tampa neįmanoma tiksliai įvertinti projekte suprojektuotų darbų bei suplanuoti statybos kaštų.

d) Projekte pateikiama neaktuali informacija - projektuotojai norėdami parodyti savo "darbo" apimtis į projektą įkelia neaktualią ir nenaudingą informaciją iš kitų projektų ar tiesiai iš medžiagų ar įrangos gamintojų portalų. Pavyzdžiui - klijų naudojimo instrukcijos, įrangos valdymo instrukcijos, per daug detalios medžiagų charakteristikos ir kt.

 

3. PROBLEMA. Projekte nurodytos konkrečios medžiagos ar įranga, kurios Užsakovui kainuos daugiau.


Tokios situacijos yra pakankamai dažnos ir gali itin skaudžiai finansiškai atsiliepti Užsakovui.

Pavyzdžiui, parengtame statinio projekte yra nurodoma sumontuoti būtent Siemens (prekinis ženklas naudojamas kaip pavyzdys) vėdinimo įrenginį (patekiama įrenginio markė, kodas ir kiti parametrai), nors su Užsakovu toks sprendinys nebuvo derintas.


Tokiu atveju, gali būti tikslingai parenkamas neracionalus sprendinys, ko pasekoje bus siekiama, kad statybos metu būtų įrengtas būtent minėtas Siemens įrenginys, nors rinkoje būtų galima rasti žymiai pigesnių alternatyvų.


Lygiai tokie patys pavyzdžiai gali būti pritaikyti visoms statybinėms medžiagoms ar įrangai:

a) Kondicionieriams

b) Šviestuvams

c) Akyto betono blokeliams

d) Hidroizoliacinėms medžiagoms

e) Apdailos medžiagoms

f) Šiltinimo medžiagoms (akmens vatai, putplasčiui ir kt.)

g) ir kitoms medžiagoms


 

Nesiūlome į projektuotojus žiūrėti paranojiškai, tačiau rekomenduojame visada pasiklausti ar nurodyti sprendiniai yra ekonomiškai pagrįsti ir atitinka Jūsų poreikius bei galimybes.


Linkime sklandžių statybų!

271 peržiūra

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page