top of page
Ieškoti
  • Writer's pictureIP valdymas

Kaip Skirstomi Statiniai? Kodėl Tai Svarbu?

Norint teisingai suprasti statybos procesą reiktų atkreipti dėmesį ir į Statybą reglamentuojančiuose teisės aktuose naudojamas sąvokas ir apibrėžimus. Vienas pagrindinių aspektų įgyvendinant statybos projektus (nepriklausomai nuo jo dydžio) - teisingas statybos objekto suvokimas, t.y. reikia tiksliai suvokti kokį objektą planuojame statyti, norėdami pasirinkti kvalifikuotus specialistus ir įmones, suvokti procesus ir procedūras.


1. Kas yra Statinys, Pastatas ir Patalpa?


Statybos įstatymas (aktuali redakcija) sako, kad:


Statinys – nekilnojamasis daiktas (pastatas arba inžinerinis statinys), turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus.


Inžineriniai statiniai – susisiekimo komunikacijos, inžineriniai tinklai, kanalai, taip pat visi kiti statiniai, kurie nėra pastatai.


Pastatas – apdengtas stogu statinys, kurio didžiausią dalį sudaro patalpos.


Patalpa – sienomis ir kitomis atitvaromis apribota statinio erdvė.


Šios pagrindinės sąvokos leis teisingai suprasti Statinių Klasifikavimą pagal jų naudojimo paskirtį. Tokiu būdu turėsite galimybę nustatyti planuojamo statyti/rekonstruoti/remontuoti statinio - Rūšį, Grupę, Pogrupį.

Statinių Klasifikavimas pagal jų naudojimo paskirtį

Remiantis statinių klasifikavimu (aprašyta Statybos techniniame reglamente) bei taip kaip jie skaidomi į rūšis, grupes ir pogrūpius galime nustatyti ar atitinkamas statybos specialistas ir įmonė turi teisę vykdyti numatomus statybos darbus bei turi atitinkamus Kvalifikacijos Atestatus.



Atestatai statybose - Kur rasti? Kaip skaityti?

Kaip atrodo Kvalifikacijos Atestatai? Kur galima patikrinti ar specialistas ir įmonė turi atitinkamus Atestatus? Detalesnę informaciją galite rasti - ČIA.

4 778 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page